NICARAGUA

Nicaragua er Mellemamerikas fattigste land. Landet lever først og fremmest af landbrug, mens turismen er sparsom. Landskabet domineres af vulkaner og i vest af de to store søer, Managua- og Nicaragua-søen.

Spanierne anlagde deres første koloni ved nordenden af Managua-søen (Leon Viejo) – idag kun ruiner. Det liberale Leon og det konservative Granada har i tidens løb kæmpet om at være landets hovedstad; Managua blev i sidste ende valgt som et kompromis. Managua har i dag begrænset at byde på i turistmæssig henseende, men både Leon og Granada er smukke byer præget af kolonitiden.

I Nicaragua er historien særdeles nærværende, og den har da også været ganske dramatisk i nyere tid. Her følger et kort resumé af perioden fra 1933 til 1985.

Diktator Somoza

USA’s indflydelse i Nicaragua har været meget betydelig i nyere tid. I 1933 sørgede USA for, at magten blev overført til den af USA trænede Guardia National under ledelse af Anastasio Somoza Garcia, der de næste 45 år som diktator af den værste slags styrede landet med hård hånd. I 1934 lokkede Somoza Augusto Sandino, der ledede en opposition i landet, i et baghold og myrdede ham. Sandino har givet navn til den senere befrielsesbevægelse, sandinistene.

Somoza bevarede tætte relationer til USA og tillod bl.a. USA at operere fra landet, da de væltede Guatamalas leder, Guzman i 1954, og da de forsøgte at invadere Cuba i 1961.

I 1961 dannede Carlos Fonseca Amador den nicaraguanske befrielseshær (FSLN), de senere sandinister. Han blev myrdet af Somoza i 1976 i forbindelse med en 2½ år varende kampagne, hvor regimet systematisk myrdede hundredvis af modstandere.

I 1972 jævnede et kraftigt jordskælv store dele af hovedstaden, Managua, med jorden. Der tilflød i den anledning landet store hjælpemidler fra udlandet, men alle røg direkte i Somazos lommer, mens befolkningen led og døde i hobetal.

Resterne af Somozas palads og fængsel, Lomo Tiscapa, Managua

Resterne af Somozas palads og fængsel, Lomo Tiscapa, Managua

Det lykkedes sandinisterne under ledelse af Daniel Ortega at vælte Somoza i 1979. I første omgang (under Jimmy Carter) støttede USA sandinisterne, men dette ændrede sig, da Reagan kom til magten i 1981. Reagan suspenderede al hjælp til Nicaragua og brugte i stedet penge på at finansiere en kontrarevolutionær militær styrke på 15.000 mand, de såkaldte contraer. Han hyrede nogle af Argentinas generaler (Argentina var dengang et diktatur) til at træne contraerne, der opererede fra Honduras.

En gave fra Mussolini til Somaza, Lomo Tiscapa, Managua

En gave fra Mussolini til Somaza, Lomo Tiscapa, Managua

Sandinisterne allierede sig til gengæld med Sovjet og Cuba, hvilket naturligvis ikke gjorde stemningen i USA bedre. USA indførte handelsembargo mod Nicaragua, og CIA havde planer om at minere alle Nicaraguas havne. Dette blev imidlertid afsløret i 1984, hvilket førte til international fordømmelse af USA.

I 1985 afslog kongressen i USA al videre støtte til contraerne, men Reagan administrationen fortsatte sin støtte i al hemmelighed. Dette foregik ved, at CIA illegalt solgte våben til Iran (!), og overskuddet blev kanaliseret til contraerne. Da det blev afsløret, blev sagen kendt som Iran-Contra affæren.

Forholdet mellem USA og Nicaragua er i dag ikke specielt godt.

Det er nødvendigt at kende historien, hvis man skal forstå nutiden og sætte aktuelle begivenheder (f.eks. i Ukraine) i det rette perspektiv. Stormagterne har ikke noget at sige hinanden på. Hykleriet trives i alle lejre.

Et af de mest prestigefyldte jobs i Nicaragua er at være digter. Den mest berømte digter fra Nicaragua er Ruben Dario (1867-1916), som grundlagde den spansk-amerikanske litterære bevægelse kaldet modernismo (modernismen). Nedenstående billede er et mindesmærke for ham på Revolutionspladsen i Managua.

Mindesmærke for Ruben Dario, revolutionspladsen, managua

Mindesmærke for Ruben Dario, revolutionspladsen, managua

Kort over nicaragua

Kort over nicaragua

 

Fotogalleri Managua

 

Fotogalleri Leon

 

Fotogalleri Matagalpa og omegn

 

Fotogalleri Matagalpa-Granada

 

Fotogalleri Granada