UGANDA – AFRIKAS PERLE

Uganda er et grænseland mellem Øst- og Centralafrika og rummer alene af denne grund en kolossal diversitet og en eventyrlig skønhed hvad angår habitater og dyreliv. Landets kronjuveller er bjerggorillaerne i den sydvestlige del af landet; chimpanserne, der lever flere steder, mens bedst ses i Kibaleskoven; og endelig den særegne fugl, træskonæbbet, der kan opleves i landets papyrussumpe.

Uganda er en økologisk perle og er landet, hvor den østafrikanske savanne møder den vestafrikanske jungle: Mod øst grænser landet op til savannen, der er kendt fra Kenya og Tanzania, mens den vestlige del rummer større og mindre områder med regnskov, hvor bjerggorillaer og chimpanser lever. Regnskoven i Semliki er en vestlig gren af den store centralafrikanske regnskov, der strækker sig langs Congofloden helt til Atlanterhavet.

Ingen andre steder i Afrika kan man opleve så mange forskellige primater, ikke kun menneskeaber, men også f.eks. den rødhalede abe og den sjældne røde colobusabe. Flere end 1000 forskellige arter af fugle findes i landet, og righoldigheden er særlig stor i den vestlige regnskovsrige del af landet. I papyrussumpen i Mabamba nær Entebbe og i Nilens delta i Albertsøen kan man være heldig at møde den særprægede træskonæb.

Landets geografi varierer meget med vulkanske højdedrag og -kratere, bjerge og store søer. På grænsen til Congo løber den vestlige gren af den østafrikanske riftdal – den albertine riftdal. Det er også her, at de legendariske Ruwenzoribjerge (”Månebjergene”) rejser sig i mere end 5000 meters højde med Stanley Peak på omkring 5100 m som det højeste. Kun Kilimanjaro og Mount Kenya er højere i Afrika. Det meste af året er Ruwenzori indhyllet i dis og derfor vanskelig at se. Landets gennemsnitshøjde over havet er 900 m.

Ruwenzori eller Månebjergene

Den albertine riftdal med Nordenden af Tanganyikasøen, Edward-, George- og Albertsøen

Verdens næststørste sø, Victoriasøen deles mellem Uganda, Kenya og Tanzania. Søen har et areal på over 68.000 kvadrat-kilometer og er dermed 1½ gange større end Danmarks landarealareal. Så i virkeligheden er det et stort indhav. I den albertine riftdal ligger søerne Edward, George og Albert på grænsen til Congo.

Ækvator gennemskærer landet. Den internationale lufthavn i Entebbe ligger kun få km nord for Ækvator

Nilen, verdens længste flod (6650 km), udspringer ved nordkysten af Victoriasøen og snor sig gennem Uganda, inden den løber mod nord ind i Sydsudan.

Et lille udvalg af fugle

Selvom jeg på ingen måde er en “birder”, lykkedes det mig alligevel af få fotos af ikke mindre end 112 forskellige fugle i Uganda. Nedenfor er vist et lille udvalg.

Åbennæbbet stork, Nildeltaet i Albertsøen
Tophejre, Mabamba swamp
Tandskægfugl, Bwindi
Savanne lapvibe, Mburo
Sadelnæbbet stork, Nildeltaet i Albertsøen
Pied kingfisher, Mabamba swamp
Goliathejre, Nilen
Afrikansk fiskeørn
Afrikansk fiskeørn på rede, Mburo
Malakit isfugl, Mabamba swamp
Lillabrystet ellekrage, Entebbe
Kæmpeturako, Entebbe
Krontrane, Bwindi
Krontoko, Murchison
Hadada ibis, Bwindi
Gulnæbbet stork, Mweya
Gulnæbbet stork, Mburo
Gulnæbbet stork, hadada ibis og kohejre, Mburo
Gulmasket turako, Mburo
Gråkindet næsehornsfugl, Entebbe
Flammevæver, Entebbe
Bronzesolfugl, Bwindi
Woodland kingfisher, Entebbe
Abyssinsk, jordlevende næsehornsfugl, Murchison
Abdimstork, Murchison

Et lille udvalg af primater

Rødhalet abe, Kibale
Rødhalet abe, Kibale
Rød colobus, Kibale
Bushbaby (halvabe), Mburo
Bushbaby (halvabe), Mburo

Uganda er et af de få lande i Afrika, hvor det er muligt at møde både gorilla og chimpanse

Gorillafamilie, Bwindi
Silveback, Bwindi
Chimpanse, Kibale
Chimpanse, Kibale
Chimpanse, Kibale
Chimpanse, Kibale
Lokaliteter

Entebbe ligger ved Victoriasøen og er berømt for sin botaniske have med et rigt fugleliv

Den botaniske have og Victoriasøen
Victoriasøen ved Entebbe
Tidlig morgen ved Victoriasøen i Entebbe
Tidlig morgen ved Victoriasøen i Entebbe
Tidlig morgen ved Victoriasøen i Entebbe

Papyrussumpen i Mabamba

træskonæb
træskonæb
træskonæb

Mburo

Mihingo lodge

Mburo er en lille, men meget dyrerig nationalpark i det sydlige Uganda. Fravær af rovdyr (bortset fra nogle få leoparder) betyder, at dyrene er meget tillidsfulde og kun lidt sky. Mihingo lodge ligger på et højedrag med vid udsigt. Mburo ligger i Ankole-området, der bl.a. er karakteriseret ved kvæg med enorme horn.

Ankolekvæg
Solnedgang over Mburo
Bøfler ved vandhullet nedenfor Mihingo lodge
Zebra, Mburo
Impala, Mburo
Giraffer, Mburo
Krokodille, Mburosøen

BWINDI

Den uigennemtrængelige skov i Bwindi er hjemsted for bjerggorillaerne. Gorillaerne er Ugandas juvel, og der passes ekstremt godt på dem. Det kræver en tilladelse (permit, ca. kr. 5.000,-) for at komme ind i skoven og søge efter gorillaerne. Da der kun udstedes et begrænset antal tilladelser anbefales det at søge i meget god tid (½ år). Gorilla-trekket foregår i små guidede grupper, og der tillades maks. 1 time sammen med gorillaerne (hvis man finder dem, og det gør man i de fleste tilfælde).

Bwindi
Bwindi

I Bwindi lever en lille befolkning, Batwa, af centralafrikanske pygmæer, der oprindeligt levede som jæger-samlere i bjergområderne i Uganda, Burundi, Rwanda og Congo. I dag er de delvist integreret i den øvrige befolkning, men man kan stadig besøge en af deres landsbyer nær Buhoma i Bwindi. Batwa befinder sig allernederst på den sociale rangstige i Uganda.

Batwa
Batwa

Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park ligger i det vestlige Uganda langs grænsen til Congo.

I den sydlige del af parken løber Ishashafloden som grænseflod mellem Uganda og Congo. Antallet af foldheste i floden er imponerende.

Den lille kob antilope forekommer i stort tal i parken
Elefanterne prøver kræfter

Kibale og Semliki

Kibaleskoven – chimpansernes hjermsted
Primate Lodge, Kibaleskoven
Bananproduktionen i Kibale er overvældende
Kratersøerne i Toro syd for Kibale
Fort Portal nær Kibale
Månebjergene anes i disen syd for Kibale

Semlikiskoven er en del af den store centralafrikanske jungle

Solnedgang, Semliki

Murchison Nationalpark

Murchison Nationalpark er den største i Uganda. Her gennemløber Nilen det berømte Murchisonfald og videre danner floden et delta i Albertsøen.

Caferbøffel
Hartebeast
Leopard
Nilkrokodille
Flodheste

Hvidt næsehorn i Ziwa, der ligger midt mellem Murchison og Kampala

Nilen

Nilens begyndelse sættes traditionelt ved nordenden af Victoriesøen ved byen Jinja. Herfra løber floden som Victorianilen gennem det centrale Uganda til Albertsøen, hvori den udmunder i et delta. Forinden har den passeret Murchisonfaldet. Løbet i Albertsøen er dog kort, i det floden igen forlader søen i dennes nordende for at fortsætte som Albertnilen eller Den Hvide Nil mod Sydsudan. Nilen regnes for verdens længste flod – men er her i hård konkurrence med Amazonfloden.

Nilens udløb fra Victoriasøen
Nilens udløb fra Victoriasøen. Klippen til højre i billedet tælles som kilometer 0

Det var dette syn, der – som den første europæer – mødte englænderen John Speke den 28. juli 1862 og overbeviste ham om, at Victoriesøen var Nilens kilde. Han så også et vandfald, Riponfaldet, lige hvor Nilen løber ud af søen. Men vandfaldet er idag oversvømmet på grund af et dæmnings-byggeri længere nede af floden.

Murchisonvandfaldet
Murchisonvandfaldet set ovenfra
Murchisonvandfaldet set ovenfra