HAWAII

Oversigtskort

Oversigtskort

Oversigtskort

Oversigtskort

Oahu

Oahu

Maui

Maui

Big Island (Hawaii)

Big Island (Hawaii)

Om morgenen den 26. november 1778 fik den berømte engelske søfarende James Cook ombord på Resolution Hawaii (øen Maui) i sigte. Øens polynesiske befolkning havde aldrig tidligere set et europæisk sejlskib. Derfor må synet af Resolution have virket på dem som der var ankommet et rumfartøj fra en anden planet. Men de reagerede uden tøven. De gik ombord i deres kanoer og padlede ud til skibet. De bragte mad, vand og hvad angår kvinder også dem selv til besætningen.

Man kan nemt forestille sig kontrasten: De europæiske søfolk – grove, beskidte, mange med umiskendelige tegn på kønssygdomme – og polynesierne, et folk der fulgte stramme regler for den personlige hygiejne, som vaskede sig hver dag og plukkede hårene ud af ansigter og underarme og hvis kvinder var smukt formede. I første omgang forbød Cook sømændene at bringe kvinderne ombord for så vidt muligt at forhindre overførslen af smitsomme sygdomme (gonorré) til et uskyldigt folk. Men som tiden gik, blev Cook mindre resolut, og i slutningen af 1779 blev den første hapa haole – halv europæer, halv polynesier, født på Maui. Rene hvide kaldes på Hawaii for haole.

Siden fik Polynesien prædikatet at være et seksuelt paradis. Men de unge kvinder, der svømmede ud til de europæiske skibe fra Hawaii, Tahiti og andre øer, var fra de lavere klasser, og de ville stige i social status, hvis de byttede deres uskyld for et klædningsstykke, et redskab eller lignende. Kvinder fra de højeste klasser beskyttede derimod deres dyd.

Polynesierne betalte for deres åbenhed. Mindst 300.000 mennesker og måske hele 800.000 levede på Hawaii, da Cook ankom. Men i løbet af det følgende århundrede blev den oprindelige befolkning reduceret til under 50.000 pga. sygdomme indført af europæerne. Da maleren Paul Gauguin rejste til øerne i 1891, var den uskyldighed, som europæernes syn på de indfødte havde været præget af, forsvundet. Gauguin skrev om polynesierne, at disse folk intet havde at bestille, og det eneste, de tænkte på, var druk. Og han skrev videre, at dag for dag skrumpede racen ind pga. de fra Europa indførte sygdomme. Og der var udbredt prostitution, så udbredt, at det var normen blandt kvinderne på øerne.

Maui rummer i dag sandsynligvis den mest opblandede population i verden. Foruden de oprindelige polynesiske gener rummer befolkningen gener fra Cooks besætning, fra europæiske missionærer, mexicanske cowboys, afroamerikanske soldater og plantagearbejdere fra store dele af Asien og Europa. Den intense opblanding har skabt et usædvanligt smukt folkefærd. Miss Universe 1997 og Miss Amerika 2001 kom fra Hawaii.

BILLEDGALLERI – OAHU

Waimea Park

Waimea Park

Waikiki beach

Waikiki beach

Magic Island, honolulu

Magic Island, honolulu

 

BILLEDGALLERI – MAUI

Vejen til Hana, Maui

Vejen til Hana, Maui

Bikage ingefær, Hana

Bikage ingefær, Hana

Plumeria

Plumeria

 

BILLEDGALLERI – BIG ISLAND

Akaka Falls, hilo, Big Island

Akaka Falls, Hilo, Big Island

Big Island

Big Island

Vulcano National Park, Big Island

Vulcano National Park, Big Island